Θετικά και αρνητικά του facebook!!




Αποτέλεσμα εικόνας για facebook wallpapers
Tο Facebook είναι ιστοχώρος  κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου του 2004. Οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων με τις επαφές τους και να τους ειδοποιούν όταν ανανεώνουν τις προσωπικές πληροφορίες τους. Όλοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο να συμμετάσχουν σε δίκτυα που σχετίζονται μέσω πανεπιστημίου, θέσεων απασχόλησης ή γεωγραφικών περιοχών. Η εγγραφή είναι δωρεάν, και όπως έχει δηλώσει ο δημιουργός του «Είναι και θα είναι πάντα δωρεάν!».



        ·      Θετικές επιδράσεις του facebook


Μπορούμε να πούμε ότι το facebook,  ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έχει  γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας.
Μπορεί να θεωρηθεί σαν τρόπος χαλάρωσης, επικοινωνίας με τους συνανθρώπους. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας τα μέλη του facebook μπορούν να επικοινωνούν  με άτομα τα οποία είναι άγνωστα , παρ' όλα αυτά έχουν κοινά ενδιαφέροντα  και παρόμοιες ανησυχίες.
Έχουν ως κοινό σκοπό την  γνωριμία μεταξύ τους , την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, την δημιουργία φιλίων όπου μπορεί με τη σειρά τους  αυτές να εξελιχθούν και εκτός του διαδικτύου.
Οι χρήστες του facebook μπορούν να ενημερώνονται,  αφού πρώτα έχουν γίνει μέλη στις ανάλογες σελίδες που τους ενδιαφέρουν. Μπορούν επίσης να σχολιάσουν αναλύοντας τις απόψεις τους με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας .To facebook έχει αναδειχθεί φορέας ενημέρωσης αφού επιτρέπει στους χρήστες τους να αναμεταδίδουν γεγονότα που γίνονται στον τόπο τους. .
Ένα παραπάνω πλεονέκτημα είναι το γεγονός πως βοηθά τους ανθρώπους που δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί. Μπορούν έτσι να αποβάλλουν το φόβο, τη ντροπή, το άγχος και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην γνωριμία τους με άλλους ανθρώπους, κυρίως διότι είναι απρόσωπο και η κατάσταση είναι πιο «χαλαρή» αφού δεν υπάρχει άμεση επαφή. Βοηθά στην κοινωνικοποίηση τους, ανοίγονται ευκολότερα και αναδεικνύουν στοιχεία του χαρακτήρα τους. Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι χρήστες είναι έφηβοι και νέοι. Το γεγονός αυτό στηρίζεται στο ότι βρίσκονται στην φάση αυτή της ζωής τους που αναζητούν οποιονδήποτε εύκολο κατά προτίμηση τρόπο επικοινωνίας και προσέγγισης άλλων ανθρώπων. Δημιουργούν τις πρώτες τους φιλίες, τα πρώτα τους φλερτ, καθώς επίσης είναι και ένας τρόπος ψυχαγωγίας.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί πως η μαθησιακή και η διδακτική διαδικασία έχει σίγουρα εμπλουτιστεί με την χρήση του Facebook. Αφενός διότι το Facebook ως ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης προσφέρει σε μαθητές και συνάμα και σε εκπαιδευτικούς μεγαλύτερη δυνατότητα συνεργασίας και μεταξύ τους αλλά και με άλλα σχολεία, ενημέρωσης, υποστήριξης ποικίλων μορφωτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και αφετέρου εισάγει μία νέα, πιο ανανεωμένη και πιο προχωρημένη εποχή, η οποία αναδεικνύει καινούργιες μορφές πολιτισμού και μάθησης. Σαφώς όλα τα παραπάνω έχουν μελετηθεί και διαπιστωθεί από επίσημες έρευνες.

·      Αρνητικές επιδράσεις του facebook

Όμως, εκτός από τα θετικά στοιχεία  που μπορεί να προσφέρει το facebook στους χρήστες του, συχνά προκαλεί δυσφορία ή επηρεάζει με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο την ψυχολογία τους. Όταν η χρήση του facebook γίνεται αλόγιστα και όταν οι άνθρωποι ικανοποιούν μέσω αυτού το μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών και συναισθηματικών αναγκών τους τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται ανησυχητικά.

Μια σημαντική επίπτωση είναι το «χάσιμο» χρόνου καθώς αναλώνεσαι και χάνεις πολύτιμο χρόνο ώστε να παρακολουθείς τις ζωές των φίλων σου αυξάνοντας την περιέργεια.

Αυξάνει τον εθισμό καθώς έχει παρατηρηθεί σε μαθητές και εργαζόμενους εν ώρα εργασίας να παίζουν παιχνίδια ή να “σερφάρουν” στο διαδίκτυο.

Οι χρήστες πλέον μένοντας προσκολλημένοι με τις ώρες στο facebοοκ δεν αξιοποιούν κατάλληλα και εποικοδομητικά τον ελεύθερο τους χρόνο ούτως ώστε να μην ασχολούνται με κάτι δημιουργικό όπως για παράδειγμα η ενασχόληση με τη γυμναστική ή η ανάγνωση βιβλίων ή ακόμη και η συνάντηση με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Κύριο όμως και πιο σημαντικό αρνητικό στοιχείο από την χρήση του facebook είναι ότι παρόλο που είναι ένα από τα μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί μέσο εξαπάτησης καθώς δεν αναγνωρίζεται η ταυτότητα του συνομιλητή. Κύρια θύματα αυτής της εξαπάτησης δυστυχώς είναι άτομα μικρής ηλικίας!!












Σχόλια

  1. Ωραία τα έγραψες. Δε θα μπορούσα να τα πω καλύτερα συμφωνώ και επαυξάνω. Και παρεπιπτωντος πολύ ωραίο blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστώ πολύ Ιορδάνη !
    Νομίζω αυτή είναι η πραγματικότητα...δυστυχώς ή ευτυχώς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσα έγραψες για το facebook με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη! Έχεις καταφέρει εξαιρετικά, με συνοπτικό τρόπο να συμπεριλάβεις όλα τα σημαντικά σημεία των θετικών και αρνητικών που πρέπει να αναφερθούν.
    Συγχαρητήρια και για την εμφάνιση του blog σου, που πραγματικά μας ταξιδεύει στον ψηφιακό κόσμο!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εχεις καλυψει πληρως το θεμα τα παιδια πεφτουν πολυ συχνα θύμα αυτού για αυτό πρέπει οι γονείς να είναι κοντά τους και να παρέμβουν αν και εφόσον χρειαστεί...

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς όταν συμβαίνει είναι πάρα πολύ λυπηρό, είναι ευάλωτες ομάδες τα μικρά παιδιά και χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας,για αυτό γονείς κ κηδεμόνες πρέπει να ενημερώνονται για τέτοια θέματα οπωσδήποτε!!!

      Διαγραφή
    3. Βαλεντίνα πολύ ωραία αυτά που γράφεις. Το facebook έχει τα καλά του αλλά και τα κακά του. Ο τρόπος που το χρησιμοποιούμαι θέλει προσοχή για να μην βλάψουμε εμάς αλλά και τους γύρο μας. Κατά την άποψη μου νομίζω τα αρνητικά του είναι πολύ περισσότερα.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου